Siirry pääsisältöön

Tarinaa Pohjois-Korealaisista ihmisistä


Barbara Demick
Suljettu maa, elämää Pohjois-Koreassa

Tämä kirja osui silmiini käydessäni läheisessä kirjakaupassa ruokatunnilla. Olin laittanut kirjan merkille jo aikaisemmin, mutta kirjan hankkiminen oli jäänyt odottamaan muka parempaa ajankohtaa. Nyt sitten viimein sain hankittua kirjan ja luettua sen. Kirja on kiinnostava jo aiheen ajankohtaisuuden vuoksi. Pohjois-Korean tilanne on ollut esillä taas viime aikoina mediassa. Toiseksi se valotti minulle Pohjois-Korean historiaa, josta minulla oli kuitenkin kohtuullisen vähän tietoa ennestään. Vaikka olen historiasta kiinnostunut, valitettavasti tietoni ovat hyvin läntiseen maailmaan keskittyneitä.

Suljettu maa kertoo kuuden Pohjos-Koreasta loikanneen ihmisen elämästä luultavasti maailman suljetuimmassa valtiossa. Kirjan henkilöinä on hyvin erilaisia ihmisiä köyhästä katulapsesta aina lääkäriin saakka. Osa kirjan henkilöistä on hyvin uskollinen diktatuurille, mutta osa taas kyseenalaistaa salaa järjestelmän mielekkyyttä omassa mielessään. Luultavasti kirjan henkilöistä uskollisin järjestelmälle on rouva Song. Hän on uhraantuvainen perheenäiti, jolle ei tule mielenkään kyseenalaistaa maan suuren johtajan oppeja. Hän mukautuu alati pahenevaan nälänhätään ja kurjuuteen ja menettää useita perheenjäseniään. Silti hän pysyy maan johtajalle kuuliaisena ja seinällä roikkuvan suuren johtajan muotokuvan puhtaanapito on hänelle sydämen asia. Rouva Song on kirjassa esimerkki siitä mitä jatkuva propaganda ja aivopesu voivat ihmiselle tehdä. Ulkomaailma esitetään pelottavana ja uhkaavana ja suuri kaikkitietävä johtaja suojelee kansaansa tätä maailmaa vastaan. Propagandajulisteet kirkuvat joka puolella sanomaa, jonka mukaan kansalla ei ole mitään kahdehdittavaa maailmalta. Ihmiset elävät omassa keinotekoisessa maailmassaan tietämättä mitä muualla tapahtuu. Mikäli joku uskaltaa arvostella maan johtajaa tai elinoloja, seurauksena on työleiri tai kuolema. Omia sanojaan saa punnita koko ajan, koska jopa perheenjäsen voi kavaltaa puolueelle.

Kirjan pahinta antia oli mielestäni kuvaus nälänhädästä ja siitä miten ihmiset kuolevat ja lopulta kuolemasta tulee niin tavallinen asia että kukaan ei enää kiinnitä asiaan enää huomiota. Kurja fakta on myös se, että tunnolliset ja hyvät ihmiset kuolevat ensimmäisenä pois. Mikäli ei ole valmis rikkomaan sääntöjä tai varastamaan, seurauksena on kuolema. Toisaalta kirja kuvaa myös sen miten kekseliäitä ja sisukkaita ihmisistä tulee, koska on vaan pakko pärjätä. Jokainen keksii oman tapansa elättää itseään, oli se sitten tofun valmistus jämäaineksista tai rikollinen toiminta. Eristys ja propaganda aiheuttavat myös pelon ulkomaailmaa kohtaan. Tilanne on kurja koko maassa, mutta toisaalta ulkomaailmastakaan ei ole tarkkaa tietoa. Mahdollinen pako maasta saattaa myös aiheuttaa pahoja seurauksia muulle perheelle ja suvulle. Mutta heti kun maasta pääsee ulos, silmät avautuvat valheille välittömästi. Kirjan pysäyttävin kuvaus oli mielestäni se, kun vuosia nälkää ja kuolemaa nähnyt tohtori Kim onnistuu pakenemaan Kiinan puolelle. Hän saapuu kylään ja näkee koiran kupissa riisiä ja lihaa, joita hän ei ole itse nähnyt vuosiin. Muualla maailmassa jopa koirat saavat hyvää ruokaa. Pohjois-Koreassa ihmisille sitä ei ole ja ihmisen parhaat ystävät ovat päätyneet pataan jo aikoja sitten.

Kirjassa käsitellään myös aikaa Etelä-Koreaan loikkaamisen jälkeen. Pohjois-Korea on jämähtänyt ajassa jonnekin 70-luvulle ja hyppäys siitä nykymaailmaan ja sen teknologiaan on pysäyttävä. Aluksi ulkomaailma on ihmeellistä värikkäine vaatteineen ja kodinkoneineen. Jossain vaiheessa kuitenkin loikkareihin iskee ulkopuolisuuden tunne. Elämä on aloitettava uudelleen alusta ja entisellä elämällä ei ole merkitystä uudessa ympäristössä. Pohjois-Koreassa suoritetut tutkinnot eivät kelpaa ja tiedot ja taidot eivät ole ajan tasalla nykyvaatimuksiin nähden. Lisäksi loikkarit pistävät ulkonäkönsä puolesta silmään väkijoukossa. Jatkuva aliravitsemus on jättänyt pysyvät jäljet myös ulkoiseen olemukseen. Loikkareiden Pohjois-Koreaan jääneet perheet saavat jossain tapauksissa maksaa kalliin hinnan siitä että joku perheenjäsenistä lähtee maasta. Rangaistuksena on työleiri. Tämä myös aiheuttaa huolta ja syyllisyyttä loikkareiden keskuudessa.

Kirja oli mielestäni hyvin pysäyttävä, hyvin kirjoitettu ja laittoi ajattelemaan monia asioita. Kahvipöydässä käytävät kalorikeskustelut ja kauhistelut ruuan alkuperästä saivat heti uudenlaisen negatiivisen sävyn. Toisaalta se auttoi myös huomaamaan miten vapaassa maailmassa saa elää. Täällä on mahdollista ilmaista ajatuksiaan vapaasti ja tehdä elämällään mitä haluaa. Se ei ole kaikkialla mahdolista ja on pelottavaa huomata miten itsestään selvyyksinä monia asioita pitää. Kirja jätti myös mietteitä siitä mitä tapahtuu kun Pohjois-Korean järjestelmä joskus romahtaa ja Koreat yhdistyvät. Miljoonat ihmiset ovat yhtäkkiä vapaita ja huomaamat missä maailmassa ja puutteessa he ovat eläneet. Tämä aiheuttaa myös paineita Etelä-Korealle. Yhtäkkiä heillä on iso joukkoa ihmisiä huollettavana ja sopeutettavana nykymaailmaan. Ovatko ihmiset Etelä-Koreassa valmiita siihen?



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur