Siirry pääsisältöön

Kilpailu aikaa vastaan


Jeffery Deaver
Luunkerääjä (1997)

Olen jo pitkään ajatellut että tämä kirja pitäisi lukea. Olen joskus katsonut tämän elokuvana, mutta koko elokuvasta ei ole jäänyt juuri minkäänlaista muistikuvaa. Luultavasti elokuvaversio tästä ei ole sitten ollut kovin kaksinen. Muistamattomuus tietysti oli tässä tilanteessa ihan hyvä juttu, koska saatoin rauhassa keskittyä kirjaan.

Passipoliisi Amelia Sachs on ensimmäisenä paikalla, kun luunkerääjän ensimmäinen uhri löytyy. Mies löytyy elävänä haudattuna ja hänen sormensa on kaavittu paljaaksi. Pian selviää, että myös toinen henkilö on kateissa. Miehen seurassa ollut nainen on myös kadonnut, mutta hänen ruumista ei löydy mistään. Oletus on että hän on elossa, mutta kuinka kauan.

Lincoln Rhyme on eläkkeellä oleva rikostutkija. Hän on halvaantunut ikävän tapaturman johdosta kaulasta alaspäin ja elää koneiden varassa. Rhyme halutaan mukaan tutkimukseen tapauksen ainutlaatuisuuden vuoksi. Hän suostuu, mutta haluaa avukseen Amelia Sachsin. Yhdessä he ovat tehokas työpari. Sachs hoitaa rikospaikkojen tutkimisen ja Rhyme hoitaa ajattelun.

Uhreja tulee lisää ja heidät on tapettu mitä julmimmalla tavalla. Tappaja jättää rikospaikalle uhrien olinpaikasta vihjeitä, joita vain Rhymen kaltainen konkari pystyy tulkitsemaan. Tappajan kynsistä hengissä selvinneet pystyvät kuvailemaan tekijää ja pikkuhiljaa Rhyme muodostaa tappajasta profiilin. Tekijä on kuitenkin ovela ja hän pitää poliiseja lähes pilkkanaan. Rhyme joutuu tosissaan pinnistelemään, että hän ehtii ratkaista vihjeet ja pelastaa uhrit. Loppujen lopuksi Rhymen on pakko pysähtyä ja miettiä ketkä ovat luunkerääjän todellinen kohde.

Kuten sanottu en onneksi muista elokuvasta juuri mitään, joten sain rauhassa jännittää syyllisen paljastumista.Kirja oli mielestäni hyvin kirjoitettu. Pikkuhiljaa tappajasta paljastui lisää tietoa ja aina sai jännittää ehtivätkö Rhyme ja Sachs pelastaa seuraavan uhrin. Tietynlaista syvällisyyttä kirjaan toivat Rhymen ajatukset ja toiveet kuolemasta. Rhyme on menettänyt halvaantumisen vuoksi elämänilonsa ja miettii itsemurhaa. Sachs luonnollisesti vastustaa Rhymen ajatusta ja haluaa tämän muuttavan mielensä. Tietyllä tapaa luunkerääjän metsästys kuitenkin tuo uutta mielekkyyttä Rhymen elämään. Myös Amelia Sachsin hahmo oli kiinnostava. Hän on kaunis nainen, jolla on omat menneisyyden haamunsa. Jossain vaiheessa Rhyme ja Sachs huomaavatkin olevansa omalla tavallaan sielunkumppaneita.

Joka tapauksessa voin suositella kirjaa. Voisin kuvitella että henkilöistä ja tapahtumista saa paljon enemmän irti lukemalla kirjan kuin katsomalla elokuvan.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur