Siirry pääsisältöön

Setä Tuomon tupa


Harriet Beecher-Stowe
Setä Tuomon tupa (ilmestynyt kirjana alunperin 1852)


Olen aina miettinyt että haluaisin lukea tämän teoksen, joka on merkittävästi vaikuttanut orjuuden loppumiseen Amerikassa. Sain kirjastosta käsiini kuvitetun version ja mikäpä siinä. Kuvat on aina mukavia. Ilmeisesti tähän versioon oli kieltä muutettu sellaiseen muotoon, että se aukeaisi nykyihmiselle paremmin. Lisäksi alkusanoissa oli maininta oli, että katkelmia Raamatusta oli jossain määrin karsittu.

Kirja ei kerro pelkästään Tuomosta vaan siinä on monia henkilöitä niin valkoisia kuin mustiakin. Kirja alkaa surullisesta tilanteesta, jossa Tuomon nykyinen hyvä isäntä on velkaantunut ja hänen on myytävä muutamia orjiaan. Myytäväksi valikoituu Tuomo ja pieni poika nimeltä Harry. Isäntä ei ole halukas myymään orjiaan, mutta pahoilla mielin hänen on suostuttava kauppaan. Harryn äiti Eliza kauhistuu kuultuaan, että hänen lapsensa myydään. Hän päättää paeta poikansa kanssa ja kirjassa seurataan hänen hurjaa pakomatkaansa aina turvapaikkaan Kanadaan saakka. Tuomo taas on hurskas ja hyvätapainen mies ja hän alistuu kohtaloonsa. Hän pääsee ensin jalomielisen isännän taloon, jossa hän kiintyy perheen pieneen tyttäreen Evaan. Tässä talossa asuminen jää kuitenkin lyhyeksi onnelliseksi ajaksi ja Tuomo myydään edelleen julmalle isännälle sokeriplantaasille. Siellä hän kärsii aikansa ja kohtaa lopulta julman kuoleman.

Kirjassa Tuomo esitetään yksinkertaisena, uskonnollisena ja oikeamielisenä ihmisenä. Nykyihmisen mielestä hän voisi olla jopa hieman lapsellinen. Tuomo ottaa kaikki koettelemukset vastaan nöyränä eikä koskaan kohota kättään muita ihmisiä vastaan. Henkilöhahmo oli hyvin sympaattinen ja hänen kohtalonsa säälitti monesti. Minulle koko kirjan lukeminen oli hyvin liikuttava kokemus ja kirjailija osasi kuvata hyvin erilaisia surkeita ihmiskohtaloita. Pahinta lukemisesta teki tieto siitä, että vastaavia asioita on ihan oikeasti tapahtunut tuohon aikaan. Perheenjäseniä on myyty eri isännille ja isännät ovat käyttäneet omaa mielivaltaansa orjiaan kohtaan ja kukaan ei ole puuttunut siihen. En ihmettele sitä, miksi juuri tämä kirja on vaikuttanut orjuuden loppumiseen. Esimerkiksi kuvaukset orjamarkkinoista olivat niin kauheita, että ne nostivat kiukun pintaan.

Toisaalta kirjasta huokui tietynlainen valkoisen ylemmyydentunne. Kirjassa monesti kuvailtiin tiettyjä asioita tietyn rodun ominaispiirteenä. Lisäksi kirjassa viitattiin monesti valkoisten velvollisuuteen opettaa ja sivistää orjia, jotta nämä oppisivat oikean uskon ja elämäntavan. Lisäksi uskontoa korostettiin hyvin voimakkaasti. Tietysti tätä kirjaa pitää tarkastella oman aikansa tuotteena ja tuohon aikaan monet kirjan asiat olivat vain vallitsevia käsityksiä. En kuitenkaan tiedä mitä esimerkiksi nykypäivän afrikanamerikkalaiset ovat mieltä Tuomon henkilöhahmosta tai ylipäätään koko kirjasta. Voisin kuvitella että se on monella tavalla loukkaava ja yleistävä.

Voisin kuitenkin sanoa, että pidin omalla tavallani kirjasta. Kirjailija oli mielestäni varsin taitava kirjoittamaan ihmisistä ja heidän tunteistaan. Joka tapauksessa kirja on tietyllä tapaa historialllisesti merkittävä, joten se oli mukava jo yleissivistyksen vuoksikin lukea.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur