Siirry pääsisältöön

Toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset


George Orwell
Eläinten vallankumous (1945)

Tämä periaatteessa yleissivistykseen kuuluva kirja on ollut minulla pitkään lukulistalla. Nyt sitten vihdoin viimein sain lainattua sen kirjastosta ja luettua. Ensimmäinen yllätys oli, että kirja oli kohtuullisen lyhyt. Hieman yli sata sivua ja se oli mukavan helppolukuinen. Kepeään satuun verhoiltu kommunismin kritiikki ainakin osui ja upposi minuun.

Tarinan juoni lienee monille tuttu. Eläimet raatavat ja kaikki voitot tuntuvat valuvan kelvottoman isännän laskuun. Eräänä yönä Majuri-sika näkee unen, jonka hän haluaa jakaa koko eläintilan eläinten kanssa. Unen mukaan ihmisten tyranniasta on tehtävä loppu ja kaikki maatilan tuotto tulisi saada eläimille. Siksi olisi toteutettava vallankumous. Eläinten vallankumouksen jälkeen eläimet eivät kuitenkaan saa muuttua ihmisten kaltaisiksi. Eräänä päivänä vallankumous toteutuu yllättäen ja ihmiset häädetään tilalta. Nokkelat siat äänestetään uusiksi johtajiksi ja ladon seinälle kirjoitetaan uudet seitsemän käskyä.

Jo heti alussa tasa-arvio alkaa rappeutua, kun kaikki tilan maito menee sioille. Kahden sian valtakamppailun tuloksena, toinen heistä häädetään pois tilalta. Pikkuhiljaa kaikki etuoikeudet kuuluvat sioille ja kukaan ei uskalla vastustaa heitä. Sioilla on järkevän kuuluiset perustelut toimilleen ja vihaiset koirat puolellaan. Kaikista vaikeuksista syytetään ulkopuolisia. Lopulta kaikki seitsemän käskyä unohdetaan ja sioista tulee ihmisen kaltaisia.

Surullisinta kirjassa oli Jysky-hevonen, joka tosissaan uskoo uuteen järjestelmään. Hän haluaa voittaa vaikeudet ja työskennellä kovemmin kuin muut. Lopulta tämäkään työn sankari ei saa palkintoaan. Kaikki kurjuus kestetään, koska eläimet sentään olivat vapaita. Loppujen lopuksi paljon kukaan ei enää muista millaista elämä oli ennen vallankumousta. Lukuun ottamatta vanhaa viisasta aasia.

Vapaus, mitä se loppujen lopuksi on? Kukaan ei kirjassa ainakaan tullut yhtään sen vapaammaksi tai tasa-arvoisemmaksi. Lopuksi tilanne oli sama kuin alussa tai jopa pahempi. Ajatus täydellisestä tasa-arvosta on kaunis, mutta miten tämä saataisiin käytännössä toteutettua. Aina löytyy joku ahne, joka viimeistään romuttaa koko järjestelmän. Kysymys lienee loppujen lopuksi puhelahjoista, jolla kaikenlainen ajattelu saadaan myytyä massoille.

Kirja oli synkkä tarina,mutta edelleen puhutteleva. Kaikenlaista voidaan myydä kauniin ajatuksen muodossa, mutta todellisuus voi olla täysin toisenlaista. Vallan väärinkäyttöä esiintyy todella paljon edelleen. Lopuksi kukaan ei erota kuka on todellinen ”vihollinen”.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur