Siirry pääsisältöön

Jennyn polku



Erkki Vuori
Jennyn polku (2016)

Minusta on aina mielenkiintoista lukea menneisyydessä eläneiden oikeiden ihmisten tarinoita ja siksi kiinnostuin heti kustantajan tarjottua minulle luettavaksi Erkki Vuoren kirjaa. Erkki Vuori on kirjoittanut kaksi kirjaa oman sukunsa vaiheista ja tämä kirja Jennyn polku kertoo hänen äidistään.

Kirjan tapahtumat alkavat 1930-luvulta, jolloin Jennyn suvun maatilalla tapahtuu sukupolvenvaihdos ja hänen veljensä painostaa häntä menemään naimisiin paikallisen pojan kanssa ja muuttamaan pois kotitilalta. Jenny kuitenkin haluaa elämältään enemmän ja hän päätyy muuttamaan suureen ja ihmeelliseen Helsingin kaupunkiin. Siellä hän opiskelee kampaajan ammatin ja jossain vaiheessa hän perustaa myös oman kampaamon. Hän elää itsenäistä ja varsin mukavaa elämää. Elämä kuitenkin muuttuu, kun Jenny tapaa aviomiehensä ja alkaa odottaa tälle lasta. Kampaamo täytyy käytännön syistä myydä ja Jenny jää kotiin lapsen kanssa. Myös murheita alkaa kasaantua. Sota syttyy ja Jennyn aviomiehen on mentävä sotaan ja jossain vaiheessa Jennyn on pakko paeta sotaa karkuun maalle. Jennyn aviomies myös osoittautuu uskottomaksi ja tämän aiheuttama murhe kantaa läpi Jennyn elämän. Lapsista tulee Jennyn elämän tarkoitus ja hän tekee kaikkensa, että lapset saavat opiskella ja heillä olisi mahdollista menestyä elämässään.

Kirjassa eletään lähihistoriaa, joten sen ajan maailma on vielä kohtuullisen helppo kuvitella mielessä. Toisaalta aika on ollut hyvin erilainen nykymaailmaan verrattuna. On hauska ajatus, miten ennen vanhaan menty on vain kampaamoon töihin ja siinä sivussa opittu ammatti. Kirja kuvasi myös sodan aikaa ja miten Helsinkiä on pommitettu ja miten oman turvallisuuden tähden on kannattanut jättää kotinsa ja lähteä maalle pakoon. Surulliseksi tarinassa teki sen, miten Jennyn avioliitto meni ja se, että hän eli miehensä kanssa kuitenkin tämän kuolemaan saakka. Avioerot eivät tosin tuon ajan ihmisillä olleet niin yleisiä ja toisaalta se oli Jennyn oma valinta elää näin. Lapsista Jenny sai paljon voimaan ja hän oli hyvin vahva ihminen selviytyessään kaikista vastoinkäymisistä.

Pidin itse kirjassa käytetystä napakasta tyylistä eli kirjan tarina eteni nopealla tahdilla. Kirja on kirjailijan mukaan kirjoitettu pitkälti hänen äitinsä muistiinpanojen pohjalta, joten tämä lienee ei ole antanut hirveästi tilaa millekään ylimääräiselle. Ainoa asia mikä kirjassa hämmästytti, oli suttuinen kirjankansi. Kansikuva lienee on tehty vanhan valokuvan pohjalta, mutta todennäköisesti siitä olisi saanut paljon siistimmän. Pieniä juttuja, mutta silti vaikuttaa kirjan ensivaikutelmaan.

Joka tapauksessa rämä oli hyvin mielenkiitoinen kirja ja sopii varmasti kaikille historiasta ja erilaisista elämäntarinoista kiinnostuneille.

Arvostelukappale, kiitos kustantajalle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur