Siirry pääsisältöön

Lukukooste ja Helmet-lukuhaaste



Kesä on kulunut hurjaa vauhtia ja olen ehtinyt lukea tavallista enemmän. Ehkä mielenkiintoisin lukukokemus tähän saakka on ollut kaverini suosittelema Emmi Itärannan Teemestarin kirja. En hirveästi lue tämäntyyppistä kirjallisuutta (olisiko dystopiaksi eniten luokiteltavaa), mutta tämän kirjan luettuani voisin kuvitella lukemani sitä enemmänkin. Mukavinta kirjassa oli ehkä se, että tapahtumat sijoittuvat Suomeen eikä minnekään muualle. Ja toki maailma voisi hyvinkin olla jonkun luonnonmullistuksen jälkeen juuri tuollainen kuin Itärannan kirjassa. Ilmeisesti kirjailijalta on ilmestynyt toinenkin kirja, joka taas on hieman korkealentoisempaa kuin tämä ensimmäinen kirja. 

Korkelentoisia juonenkäänteitä minulle tarjosi Gillian Anderssonin toinen kirja Jään salaisuudet. Myös tämän kirjan Andersson oli kirjoittanut yhdessä Jeff Rovinin kanssa. Tämä kirja jatkaa siitä mihin Anderssonin edellinen kirja Liekkien näkijät jäi. Pääosissa on edelleen psykologi Caitlin O `Hara ja hänen lähipiirinsä. Tässä kirjassa salaperäinen tutkimusryhmänkin tarkoitusta valotetaan enemmän. Caitlinilla on edelleen omat maagiset kykynsä ja niille tulee tarvetta, kun riivauskohtaukset alkavat piinata myös hänen poikaansa Jacobia. Lopussa myös pohjustetaan uutta kirjaa saman aiheen ympärille. En tiedä kuinka pitkään Andersson aikoo jatkaa Caitlinin tarinaa, mutta melko puuduttavaksi tarina alkaa käydä.  Luultavasti en kuitenkaan malta olla mahdollisia jatko-osia lukematta, koska nämä kirjat ainakin toistaiseksi jaksavat ainakin viihdyttää. Kevyttä lukemista viikonlopuiksi ja mikä sen parempaa.

Tälle kesälle myös elämänkertoja ja henkilöhistoriaa on mahtunut lukemistoon. Ehkä mielenkiintoisin elämänkerta oli Eva Wahlströmin Rajoilla-kirja, jonka hän oli itse kirjoittanut siihen astisesta elämästään ja urastaan. En hirveästi ole Evan uraa seurannut, koska nyrkkeily tai urheilu yleensäkään ei hirveästi kiinnosta. Joka tapauksessa arvostus häntä kohtaan nousi kovasti tämän kirjan luettuani. Hyvin sisukas henkilö, joka on todella tehnyt töitä menestyksensä eteen. Toisenlaista henkilöhistoriaa taas tarjoili Paul  Verhoevenien Jeesus Nasaretilainen. Paulin kirjassa mielenkiintoisinta oli hänen teoriansa siitä, millaisiin tapahtumiin tarinat Jeesuksen ihmeteoista perustuvat. Toki kirjan ajatukset ovat pitkälti puhtaita arvauksia, mutta ihan mielenkiintoisia ajatusleikkejä kuitenkin.

Dekkaripuolelta luin junamatkan aikana yhden Vares-dekkarin. Tällä kertaa luin aika tuoreen vuonna 2015 ilmestyneen Tulivuori-kirjan. Tällä kertaa Jussi Vares seikkaili Kanarialla selvittämässä entisen naisystävänsä murhaa. Tämäkin kirja oli taattua Vares materiaalia kaikkine vaarallisine tilanteineen ja naiskuvioineen.  Ehkä voisin jopa sanoa, että tämä oli yksi parhaimpia Vares-kirjoja pitkään aikaan.

Helmet-lukuhaaste on toisaalta edistynyt, mutta toisaalta taas ei.  Esimerkiksi haasteen 12.kohta näytelmän lukeminen on minulle aika haasteellinen. Mieleeni tulee ensimmäisenä joku Romeo ja Julia, mutta toisaalta ideana olisi ehkä ajatella vähän laajemmin ja tutustua johonkin uuteen. Saa nähdä mitä keksin tuohon tuohon kohtaan. Onneksi aikaa vielä on.

Tällä hetkellä kesken on liikaa kirjoja. Veera Valan dekkari Kuolema sypressin varjossa, joka ei ole edistynyt alkua pidemmälle. Sama tilanne on ehkä hieman erikoisen Zoo city-kirjankin kanssa. Otin myös luettavaksi Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla. Tämän lukeminen on edistynyt ja olen alkukankeuden jälkeen alkanut jopa pitää kirjasta. Ainakin kirja opettaa minulle paljon Suomen historiasta, jos ei muuta. Viimeisimpänä hankintana jonon jatkoksi kävin hakemassa Karo Hämäläisen Yksin kirjan, joka kertoo Paavo Nurmen elämästä. Mielenkiintoinen tarina varmasti tämäkin.




Kommentit

Johanna sanoi…
Jos ei Romeo ja Julia jaksa kiinnostaa niin suosittelen William Shakespearen Myrsky näytelmän lukemista!
Merja sanoi…
Ok, kiitos vinkistä :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur