Siirry pääsisältöön

Zoo city



Lauren Beukes
Zoo city-eläinten valtakunta (2010)
(Arvostelukappale)

Lauren Beukes oli minulle entuudestaan tuntematon kirjailija ja Zoo city ei kuvauksen mukaan vaikuttanut olevan juuri sitä kirjallisuutta, jota tyypillisesti luen. Olen kuitenkin kiinnostunut kokeilemaan aina uutta ja kirja vaikutti hyvällä tavalla erikoiselle, joten päätin ottaa sen lukemistooni.

Lyhyesti kirjan voi sanoa kertovan Zinzissä, jolla on elämä mennyt hieman pieleen. Hänet on tuomittu veljensä tappamisesta ja hän on kärsinyt päihdeongelmista. Zoo cityssä jokainen rikollinen saa kannettavakseen eläimen, johon kantajalla on jonkinmoinen side. Zinzin eläin on laiskiainen, jota hän kantaa ympäriinsä selässään. Zinzilla on myös maaginen kyky löytää tavaroita ihmisiä ja tällä tavalla hän on elättänyt itsensä.  Tällä kertaa hänelle annetaan tehtävä, joka sijoittuu musiikkimaailmaan. Teinitähtönen on kadoksissa ja Zinzin tehtävä on löytää hänet kykyjensä avulla. Keikasta maksetaan hyvin ja tämän avulla olisi ehkä mahdollista vaihtaa maisemaa. Vai onko teinin jahtaaminen kenties kuitenkin vaarallisempaa kuin kukaan osaa edes kuvitella.

Itse lukukokemus oli alusta saakka takkuinen. Aloitin Zoo cityn lukemisen jo monta viikkoa sitten ja välillä oli pitkiä taukoja, jolloin en ottanut kirjaa käteeni päiväkausiin. Ei siksi, että kirja olisi ollut huono vaan, se että siinä tapahtui jotenkin uuvuttavan paljon koko ajan. Välillä tuntui, että olin kokonaan hukannut koko tarinan juonen, joka johtui varmaan siitä, että lukeminen oli niin pätkittäistä. Omalla kohdallani Zoo city vaati minulta paljon keskittymistä juuri ehkä erikoisuutensa vuoksi. Joka tapauksessa valitettavasti ihan jokaisena päivänä minulla ei ollut antaa kirjalle sen vaativaa huomiota.

Itse kirja oli mielenkiintoinen, mutta kuten jo sanoin erikoinen. Ehkä eniten kiinnitin huomiota kirjan kerrontaa ja maailmaan, joka oli jotenkin rosoinen. Tarina ja sen maailma ei ainakaan ollut kaunis vaan pikemminkin raaka ja synkkä.  Vaikka kirja omalla tavallaan uuvutti minut, niin ei kuitenkaan missään nimessä halunnut jättää sitä kesken. Halusin kuitenkin tietää tarinan päätöksen.

Tämä kirja ei taatusti kiinnosta kaikkia ja en ole varma sopiko se minullekaan. Mikäli haluaa kokea jotain uutta ja erilaista, niin suosittelen kuitenkin tutustumaan. Kenties tämän kirjan avulla voi löytää jonkinlaisen uudenlaisen lukukokemuksen.

Kommentit

Tämä ei varmasti kyllä sytytä kaikkia, mutta itse ihastuin kovasti Zoo cityn kummallisuuteen <3

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur