Siirry pääsisältöön

Eevan kolme tytärtä



Elif Shafak
Eevan kolme tytärtä (2016)
Arvostelukappale



Peri kasvaa Istanbulissa kahden tulen välissä. Hänen äitinsä on harras muslimi, mutta hänen isänsä kyseenalaistaa koko uskonnon. Peri ei tiedä mitä uskonnosta ja uskosta pitäisi ajatella ja hänellä ei ole mahdollisuutta keskustella asiasta kenenkään kanssa. Perin mieltä painaa myös mystinen näky usvalapsi, joka tuntuu ilmestyvän hänelle aina sopivaan aikaan. Peri on kuitenkin fiksu ja aikuistuttuaan hän pääsee opiskelemaan Oxfordiin. Siellä hän saa uuden mahdollisuuden pohtia suhdettaan Jumalaan. Kiistanalainen professori Azur järjestää seminaareja, johon myös Peri osallistuu. Hän saa myös uusia ystäviä eri tavalla ajattelevista opiskelutovereistaan.

Kirjan tarina alkaa nykypäivän Istanbulista, jossa nyt jo aikuinen Peri on lapsensa kanssa matkalla juhliin. Kirja rakentuukin nykypäivän ja menneisyyden tapahtumien ympärille, jotka vuorottelevat vuoroin kirjassa. Kirjassa oli mielestäni kolme eri teema, jotka olivat varsin kiinnostavia. Ensimmäinen niistä oli Turkki ja Turkin nykyinen epävakaa tilanne, jonka ympäriltä kirjassa käytiin paljon keskusteluja. Omat kokemukseni Turkista painottuvat lähinnä pieniin lomakyliin, jossa ei todellakaan pääse aidosti Turkin kulttuuriin tai poliittiseen tilanteeseen sisälle. Turkki ei myös ole paras paikka naiselle elää. Maa vaikuttaa kohtuullisen länsimaiselle, mutta todellisuus on, että siellä nainen ei voi käydä rauhassa esimerkiksi lenkillä.

Uskonto ja suhde Jumalaan ovat myös kirjan vallitsevia teemoja. Mikäli on kasvanut erilaisessa kulttuurissa ja myös keskenään hyvin eri tavalla ajattelevien ihmisten keskellä, voi olla haasteellista opiskella länsimaissa ja kohdata erilaisia ihmisiä. Peri onkin hyvin hämmentynyt. Perin tapaamat Iranilaistyttö Shiri on ateisti ja Mona on kiinnostunut politiikasta. Vaikka he ajattelevat asioista eri tavalla, ystävystyminen on silti mahdollista. Uskonnon osalta kirja ei sinänsä ota kantaa, mikä on oikein ja mikä väärin. Siinä lähinnä pohdiskeltiin uskontoa kiihkottomasti eri näkökulmista, mikä sinänsä oli virkistävää.

Kolmas mielenkiintoinen asia oli Perin ja professori Azurin välinen suhde. Odotin koko ajan, kehittyykö heidän välinen suhde minnekään ja millainen suhde loppujen lopuksi on. Azurin hahmo tuli mukaan kirjan tarinaan verrattaen myöhään ja minusta hänen hahmoaan olisi voinut vielä syventää.

Eevan kolme tytärtä ei ole kirja, joka päästää lukijansa helpolla. Tämä kuitenkin positiivisessa mielessä. Tarina voi aika ajoin tuntua raskaalle, mutta antaa myös lukijalleen paljon. Itse ainakin luin kirjan aika lailla yhdeltä istumalta. Kirja oli ainakin mukavaa sunnuntaipäivän viihdykettä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harry Potter ja viisasten kivi

J.K Rowling Harry Potter ja Viisasten kivi (1997) Päätin ottaa tänä vuonna luettavaksi kaikki Harry Potter kirjat. Minulle tämä on täysin uutta, koska en ole aikaisemmin lukenut niitä. Tuntuu välillä, että olen suurin piirtein ainut henkilö omassa lähipiirissä, joka ei ole näitä lukenut. Näin ollen olen välillä keskusteluista täysin pihalla, joten päätin sitten sivistää itseäni. Päätin lukea kirjat englanniksi, koska ilmeisesti jotkut suomennukset ovat hieman hassuja.  Ensimmäinen Harry Potter kirja on Wikipedian mukaan suomennettu 1998. Muistan kyllä hämärästi, kun kirjoista alettiin puhua ja kaverin pikkusisko odotteli tuolloin kutsua Tylypahkaan. Olen itse tuolloin teini ja en innostunut näitä lukemaan, koska pidin niitä enemmän lastenkirjana. Mietinkin hieman tätä lukiessani minkä ikäisille ne oli alun perin suunnattu. Joka tapauksessa kirja oli sellainen, että sen pystyi hyvin aikuinenkin lukemaan. Kirjassa oli kuitenkin myös vaikeita teemoja, joihin moni pystyy samaistumaan kuten

Kaupunki ilman koteja

Mirjami Siren Kaupunki ilman koteja (2023) Olen viime aikoina lukenut kohtuullisen paljon nuorten kirjoja ja huomannut, että ne osaavat puhutella myös hieman varttuneempaa lukijaa. Näin mainoksen tästä Kaupunki ilman koteja kirjasta ja ajattelin kokeilla, koska aihe vaikutti kiinnostavalta. Kipinä ja hänen siskonsa Vanamo ja hänen isänsä asuvat suljetussa kaupungissa Airepoliksessa. Ilmapiiri on ahdistava ja kaupunkilaisia kontrolloidaan ja valvotaan koko ajan. Ihmisillä ei myös ole pysyviä koteja vaan he joutuvat muuttamaan jatkuvasti, jotta luovuus kukoistaisi. Asumusten taso vaihtelee ja eri tasoilla (B, C, D, F) on erilaisia mukavuuksia. Jos kansalainen hoitaa työnsä hyvin, hän saattaa päästä paremmalle tasolle asumaan. Toisaalta mikäli tekee jotain väärin, rangaistuksena saattaa olla asunnon tason lasku. Kansalaisten on myös vietettävä aikaa ns. luovuuskuutioissa, jossa jokainen on velvollinen keksimään uusia ideoita, jolla kaupunki voi kehittyä. Vanamon isä on saanut tilanteesta

Kotileikki

Natalia Kallio Kotileikki (2022) Rebekka muuttaa äitinsä kanssa asumaan Järvenpään lähiöön. Rebekan äidillä on tullut ero Rebekan isän kanssa ja uusi elämä odottaa Järvenpäässä. Onneksi lähellä asuu myös serkku Paloma ja muita sukulaisia. Lapsuus on kuitenkin turvaton ja alkoholia kuluu lähipiirissä reippaasti. Rahaa ei myös ole liikaa ja kaikenlaiset matkat ja kalliit tavarat saavat jäädä haaveeksi. Toisaalta kun rahaa ei ole kuin muilla, välillä voi tasata tilejä varastelemalla kaupoista kaikenlaista pientä. Äiti ei ole aina läsnä, mutta onneksi mummin luokse pääsee aina syömään. Elämä tuntuu hyvin toisenlaiselta kuin monella luokkakaverilla. Myöhemmin Rebekka ajautuu suhteeseen Onnin kanssa, joka tulee täysin erilaisista ympäröistä kuin Rebekka itse. Onnilla on rahaa asua mukavassa asunnossa, käyttää ykstyisiä lääkärinpalveluita mielin määrin ja syödä mukavissa ravintoloissa. Anoppi myös yrittää valistaa Rebekkaa miten paremmissa piireissä käyttäydytään. Ero entiseen elämään on suur